top of page

המעבר מהגן לבית הספר הנו שלב התפתחותי משמעותי בחייו של כל ילד והוריו.

 

קבוצת מוכנות היא חוויה מעצימה המאפשרת לילד להתאמן ולתרגל מיומנויות שונות מסביבת הגן לה היה רגיל כאשר הוא מתנסה וטועם מ"תפקיד התלמיד".

 

כתלמיד, עולמו העיסוקי משתנה, והסדנה למעשה הינה שילוב של תכנים ומטלות חדשות להם נדרש ילדכם בכיתה א'.

 

אז למה בעצם נדרשים התלמידים החדשים?

 

בשלות סנסו-מוטורית: כוללת בשלות תחושתית במערכות הראיה, השמיעה, התחושה השטחית והעמוקה. הילד נדרש לסנן גירויים שמיעתיים וחזותיים, לשמור על יציבה נכונה לאורך זמן, להיות מסוגל לבצע פעילויות מוטוריות עדינות הדורשות דומיננטיות, תאום בין שתי הידיים (גזירה, שימוש בסרגל וכו'), הפרדת תנועה (גזירה, כתיבה וכו'), חציית קו אמצע (דוגמת ציור אלכסונים), וויסות כוח (הפעלת לחץ תקין על כלי הכתיבה), מניפולציות בכף היד ואחיזת עפרון.

 

 

בשלות רגשית: בקבוצה אנחנו כמרפאות בעיסוק שמות דגש על ביטחון עצמי, תחושת עצמאות ופיתוח אחריות אישית. לדוגמה: הכנת שיעורי בית, ארגון חפצים ועוד. על הילד לדעת להתמודד עם תסכול, לקבל מרות, לדחות סיפוקים ולקבל משוב.

 

תראו אותי - אני עולה לכיתה א

בשלות קוגניטיבית-תפיסתית: באה לידי ביטוי בהבנה של מושגי מרחב (ימין ושמאל, למעלה למטה וכו'), ביכולת להעתיק צורות ואותיות, בתפיסה חזותית תקינה המאפשרת אבחנה בפרטים, קביעות צורה, אבחנה בין דמות לרקע, זיכרון חזותי ומנח בחלל.

בנוסף נדרשת תפיסה חשבונית, שהלומד הצעיר יבין מושגי גודל (מה גדול או קטן), התאמת כמות למספר, ולהיות מסוגל לבצע פעולות חשבון פשוטות.

 

 

בשלות חברתית: באה לידי ביטוי ביכולת לשתף פעולה עם ילדים אחרים, לפתור בעיות חברתיות, לוותר, לעמוד בתחרות ולראות את זווית הראיה של האחר .

הילד צריך להיות בעל יכולות משולבות שיאפשרו לו להתארגן בזמן נתון (יש זמן קצוב לביצוע משימה), להתארגן במרחב (ישיבה ליד בן זוג, ללכת מבלי להיתקל בשולחנות, בכיסאות או בילדים), להתארגן עם חפצים (לאתר חפץ מסוים בקלמר או בילקוט מבלי לשפוך הכל החוצה, לשים את הילקוט מבלי שאחרים יתקלו בו).

מוכנות לכיתה א

המפגשים יוקדשו להבנת ההבדלים בין בית-הספר והגן, והיכולת להתגבר על הבדלים אלו כבר בפעילות הקבוצתית. ילדי הקבוצה יתמודדו באווירה הנינוחה של הקבוצה עם תנאים המדמים כיתה, לדוגמה, עליהם להצביע על מנת להשתתף ולתת תשובות, להמתין לתורם או להיות עסוקים בפעילות עצמאית לפי הנחייה. המשתתפים ילמדו לכתוב בשורות המחברת, להעתיק נכון, להתארגן עם הילקוט, עם גבולות הזמן, לסדר נכון את השולחן, הקלמר והמחברות. במקביל נעסוק בתכנים השייכים לכישורי חיים וכישורים חברתיים. למשל כיצד להתנהג כאשר מישהו מתנהג באופן בוטה, או פוגע באחר, או כיצד מתמודדים עם תסכול כאשר הילד אינו מקבל את רשות הדיבור.

למעשה הילדים יוצאים עם יותר כלים הדרושים להתמודדות המורכבת של המעבר להיות תלמידים, ומוכנים יותר להסתגלות למערכת החדשה שתקלוט אותם. 

הסדנה שמה דגש על:

 

  1. מוכנות גרפו-מוטורית ומיומנויות מוטוריקה עדינה (גזירה, מילוי שטח והדבקה)

  2. העלאת המודעות לחשיבות היציבה כבסיס לרכישת הכתיבה

  3. רכישת אסטרטגיות ניהוליות: פיתרון בעיות וגמישות מחשבתית

  4. היכרות עם קודים חברתיים וחוקים הנדרשים בבית הספר, מיומנויות השיח וההקשבה לחבר ולדמות סמכות, עבודה על פי תור, סבלנות ודחיית סיפוקים

  5. היכרות עם מונחים חדשים ושפה כתובה (מילה, רווח, שורה)

  6. מוכנות לקריאה, לכתיבה ולחשבון

  7. פיתוח יכולות התפיסה החזותית

  8. פיתוח מיומנויות תפיסתיות (מושגי יחס לדוגמה)

  9. התארגנות עם ילקוט ואביזרים נוספים (קלמר, קלסר)

הסדנה מועברת בקבוצה קטנה (6-8 ילדים) ומונחית על-ידי 2 מרפאות בעיסוק התפתחותיות (OTR/L)

 

הסדנה כוללת 10 מפגשים קבוצתיים בני שעה, וכן מפגש הורים פרטני בתום הסדנה. בסיום כל מפגש ההורים מקבלים דיווח אישי על התפקוד וההתקדמות של ילדם.

 

* ההשתתפות מותנית במפגש היכרות ובדיקת התאמה

bottom of page